Oldalak

2012. február 21., kedd

MÜSZI - Közösségi alkotótér

Egy fiatal művészekből álló csapat a legfrissebb európai trendeket követve komplex kulturális és civil közösségi teret, Művelődési Szintet tervez kialakítani a Blaha Lujza téri Corvin Áruház évek óta kihasználatlanul álló harmadik emeletén. A MŰSZI egyidejűleg ad majd helyet közösségi tevékenységeknek, nyilvános művészeti és társadalmi eseményeknek, valamint zárt ajtók mögött folyó műhelymunkának. Mindezt az állami forrásoktól független módon szeretnék megvalósítani.

2012. február 20., hétfő

A legszebb dolog

Rémi Bezançon
Rémi Bezançon, francia rendező nevével a hazai közönség 2010 tavaszán találkozhatott először, előző filmje, a Hátralévő életed első napja (2008) ugyanis elsöprő sikert aratott a Titanic Filmfesztiválon. Legújabb filmje A legszebb dolog egy olyan őszinte, tabuk nélküli, mégis messzemenőkig bájos alkotás, melyben minden néző rálelhet saját maga tanulságára.

Barbara (Louise Bourgoin) és Nicolas (Pio Marmai) egy csendes téli estén találkoznak először a fiú munkahelyén, egy párizsi videotékában. Kapcsolatuk nagyon hamar szárba szökken, megfékezhetetlen szerelmük pedig összeköltözésük után rövid idővel meghozza gyümölcsét. A legszebb dolgot egy pár életében.

A kilenc hónap alatt Nicolas új munkát keres, babaszobát fest, és gyerekbútorokat szerel, míg Barbara minden erejével készül az anyaságra és régi álmához hűen elkezdi írni élete első könyvét.

Gyermekük megérkezése után mindkettejükben komoly kérdések vetődnek fel: gyereknevelés közben vajon lehet-e ugyanolyan hévvel folytatni egy kapcsolatot? Vajon várják-e még barátaik a fiatalt párt a péntek esti buliban? Lehet-e még álmokat kergetni úgy, hogy közben a gyermeket kell nevelni? Vagy egy egészen új életet kell kezdeni?

A filmet március 8-ától vetítik a hazai mozik.

2012. február 14., kedd

A szamurájszív verése

Egy Nara melletti kis fesztivállal kezdődött 1993-ban. Négy fiatal vadaiko dobok pergésével ejtette eksztázisba a közönséget. Hatalmas sikert arattak, holott a csapatnak ekkor még neve sem volt, nemhogy múltja. 
Amikor a bemutatkozó show után arról faggatták a társulat alapítóját, Masa Ogavát, mi az együttes neve, csak egy szó jutott eszébe: Yamato. A csapat tagjai ezt először közhelyesnek gondolták annak ellenére, hogy egy ősi japán tartományt és egy híres második világháborús csatahajót is így hívtak (sőt egyes írások szerint ez volt Japán ősi neve). Kis idő múltán azonban nemhogy megszokták, de azonosultak is vele a dobosok.

Megalakulása után egy évvel a társulat Kínában turnézott, négy fellépését húszezren látták. A siker nagy lökést adott a csapatnak, és más ázsiai országokba, például Dél-Koreába és Szingapúrba is ellátogatott, 1997-től már a kontinensről is kimerészkedett. Elsőként Dél-Amerikát vette célba az együttes, majd fellépett a világ egyik legnagyobb kulturális rendezvényén, az edinburghi Fringe Fesztiválon. Huszonhárom telt házas előadást adott, sőt megkapta a Spirit of Fringe díjat. A Yamato nem véletlenül tekint úgy ezekre a koncertekre, mint azokra a bizonyos világot jelentő deszkákra. Hamar híre megy ugyanis, ha valaki sikert arat a skóciai Fringe Fesztiválon.

A csapat népszerűségének kulcsa, hogy tagjai profi vadaiko- vagy taikodobosok. Hangszereik állatbőrből és olyan fából készülnek, amelynek kora elérheti a négyszáz évet is. Dobolásuk üteme olyan, mint a szívverés: az élet középpontja, az erő forrása.

A vadaiko eredeti jelentése: japán dob, vagyis a szó eredetileg egy bizonyos, Japánban használt ütőhangszer típusra vonatkozik. Az 1900-as évek közepe óta azonban a taiko kifejezés már egy zenei stílust jelöl, mégpedig a japán dobokon csoportosan játszott dobstílust, amelyet az ötvenes években Ogucsi Daihacsi fejlesztett ki, nagyjából a ma ismert formájában. A taiko mint csoportos dobstílus tehát viszonylag fiatal művészeti ág, noha előzményei a japán zenében több száz éves múltra tekintenek vissza.

Teljes cikk a NOL-on.

2012. február 12., vasárnap

Mindig visszajönnek...

"Hosszú évek tapasztalata megtanított arra, hogy kutyák, sólymok és nők mindig visszajönnek, ha az ember ott marad, ahol volt, és vár." Tracy Chevalier

Láb(b)log

2012. február 11., szombat

Megmarad a Helikon jelenlegi profilja

Megtartja a Libri Kiadó az év elején érdekeltségébe került Helikon jelenlegi profilját, tavasszal pedig új gyerekkönyvkiadót is indít Kolibri néven - mondta Halmos Ádám, a Libri Kiadó igazgatója, aki a Helikon vezetését is átvette.

Felidézte, hogy a Libri részesedést vásárolt a Helikon Kiadóban, de a cég egy része a korábbi tulajdonosoké maradt. "A változás leglényegesebb eleme, hogy összevonjuk azokat a tevékenységeket, amelyek nem kiadóspecifikusak, így a kereskedelmet, a pénzügyet, a logisztikát, a marketingtevékenységet" - magyarázta Halmos Ádám, hozzátéve, hogy nemsokára a Helikon átköltözik a Libri Kiadó Nyugati téri irodáiba.
   
Az igazgató kiemelte: megtartják a Helikon önálló szakmai irányítását, a feladatra Péczely Dórát, a Líra-csoporthoz tartozó Magvető Kiadó nemrég leköszönt főszerkesztőjét kérték fel. "A feladata az lesz, hogy újra arcot adjon a kiadónak, hogy továbbvigye azt az értékrendet, amit az olvasók megszokhattak" - mutatott rá Halmos Ádám. Mint hangsúlyozta, nem terveznek profilváltást, a konzervatív értékek mentén fejlesztik a céget, valamint továbbra is a szépirodalom, a társadalomtudományok, a politikatudomány lesz a meghatározó a kiadványok tematikájában.

A teljes hír az Olvasóblogon.

2012. február 10., péntek

Torchwood

A Torchwood az angol Doctor Who (Ki vagy, Doki?) kultikus sci-fi sorozat spin-offja, vagyis mellékága. Az anyasorozatban megismert és halhatatlanná tett Jack Harkness kapitány (korábban időügynök) egy olyan csapatot vezet, amelynek feladata, hogy megvédje a Földet az idegenek fenyegetésétől, hogy hasznosítsa technológiájukat, és hogy olyan bűnügyeket oldjon meg, amelyek földönkívüli tevékenységhez köthetők. A történet nagyrészt Walesben játszódik, a sztori szerint van egy Cardffion áthúzódó tér-idő repedés, amely sok kellemetlenséget tud okozni.

A brit kultikus figura, a Doktor – aki egy kék rendőrségi telefonfülke segítségével térben és időben is tud utazni – egy napon skót földre téved. 1879-et írunk, Viktória királynő éppen látogatást tesz egy Torchwood House nevű kastélyban, ahol különös események történnek: a Doktornak egy vérfarkasra hajazó földönkívülitől kell megvédenie az uralkodót.

Viktória királynő sértetlenül megússza a kalandot, amiért egyrészt hálás a Doktornak, másrészt viszont rémült is, hiszen olyan dolgok történtek körülötte, amelyeket nem ért. Ennek a kettősségnek lesz az az eredménye, hogy először kitünteti, később viszont száműzi Nagy-Britanniából az időutazót. A már említett kastély nevét felhasználva megalapítja továbbá a Torchwood intézetet azzal a céllal, hogy az „kutasson és harcoljon a Britanniát fenyegető, minden képzeletet felülmúló veszélyek ellen, és hogy figyelje a Doktor visszatértét”.

Az írás a NOL-on.