Oldalak

2012. február 14., kedd

A szamurájszív verése

Egy Nara melletti kis fesztivállal kezdődött 1993-ban. Négy fiatal vadaiko dobok pergésével ejtette eksztázisba a közönséget. Hatalmas sikert arattak, holott a csapatnak ekkor még neve sem volt, nemhogy múltja. 
Amikor a bemutatkozó show után arról faggatták a társulat alapítóját, Masa Ogavát, mi az együttes neve, csak egy szó jutott eszébe: Yamato. A csapat tagjai ezt először közhelyesnek gondolták annak ellenére, hogy egy ősi japán tartományt és egy híres második világháborús csatahajót is így hívtak (sőt egyes írások szerint ez volt Japán ősi neve). Kis idő múltán azonban nemhogy megszokták, de azonosultak is vele a dobosok.

Megalakulása után egy évvel a társulat Kínában turnézott, négy fellépését húszezren látták. A siker nagy lökést adott a csapatnak, és más ázsiai országokba, például Dél-Koreába és Szingapúrba is ellátogatott, 1997-től már a kontinensről is kimerészkedett. Elsőként Dél-Amerikát vette célba az együttes, majd fellépett a világ egyik legnagyobb kulturális rendezvényén, az edinburghi Fringe Fesztiválon. Huszonhárom telt házas előadást adott, sőt megkapta a Spirit of Fringe díjat. A Yamato nem véletlenül tekint úgy ezekre a koncertekre, mint azokra a bizonyos világot jelentő deszkákra. Hamar híre megy ugyanis, ha valaki sikert arat a skóciai Fringe Fesztiválon.

A csapat népszerűségének kulcsa, hogy tagjai profi vadaiko- vagy taikodobosok. Hangszereik állatbőrből és olyan fából készülnek, amelynek kora elérheti a négyszáz évet is. Dobolásuk üteme olyan, mint a szívverés: az élet középpontja, az erő forrása.

A vadaiko eredeti jelentése: japán dob, vagyis a szó eredetileg egy bizonyos, Japánban használt ütőhangszer típusra vonatkozik. Az 1900-as évek közepe óta azonban a taiko kifejezés már egy zenei stílust jelöl, mégpedig a japán dobokon csoportosan játszott dobstílust, amelyet az ötvenes években Ogucsi Daihacsi fejlesztett ki, nagyjából a ma ismert formájában. A taiko mint csoportos dobstílus tehát viszonylag fiatal művészeti ág, noha előzményei a japán zenében több száz éves múltra tekintenek vissza.

Teljes cikk a NOL-on.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése