Oldalak

2011. december 24., szombat

A jövő irodájában

A digitális eszközök sokfélesége és robbanásszerű térhódítása mára új kihívások elé állítja az olyan területeket is, mint a nyomtatás. Mára bebizonyosodott, hogy bár ezekkel az eszközökkel rengeteg papírt és nyomtatási feladatot meg lehet spórolni, maguk a gépek nem váltják ki a nyomatokat. Sőt!

Mivel a táblagépeket, az okostelefonokat, a laptopokat és a többi eszközt nemcsak szórakozásra, hanem munkára is használjuk, vállalati alkalmazásokat futtatva rajtuk dokumentumokat állítunk elő – ezért a felhasználók igénye, hogy mobilkészülékeikkel is nyomtathassanak. Emellett persze felmerült az igény az új generációs dokumentumkezelési megoldások iránt is.

E területen egy Lyontól nem messze fekvő francia városban, csendben tervezik a jövőt. Grenoble a Xerox európai központja, ahol a kutatók egy valódi kastélyban tesztelik azokat a technológiákat, melyek hamarosan a hétköznapok részei lesznek. A Népszabadság beleshetett a kulisszák mögé. Látványos fejlesztéseik egyike az intelligens dokumentumkezelő. Képzeljük el, hogy az íróasztalunk egyben egy hatalmas érintőképernyős rendszer, amely 150-szer nagyobb egy okostelefonnál, és amelyen kényelmes lehet a csoportmunka.

A hangsúly ezúttal nem az érintőképernyő nagyságán van, a valódi innováció ugyanis maga a szoftver. A rendszer több ezer, sőt akár több millió dokumentumot képes „intelligensen” kezelni, kategorizálni. Gyógyszeripar, egészségügy, pénzügy és a közigazgatás – azok a területek, melyek igénylik a hasonló megoldásokat. A rendszer grafikus felülete képes azon funkciókra, melyeket a ma divatos táblagépeken már megismertünk. A dokumentumokat kicsinyíthetjük, nagyíthatjuk, mozgathatjuk, könyvjelzőzhetjük, megjelölhetjük, kulcsszavakat adhatunk hozzájuk.

A teljes cikk ITT.