Oldalak

2010. március 13., szombat

Facebook-jelenség: válások és gyilkosságok

Válások, gyilkosságok és öngyilkosságok is írhatók már a Facebook számlájára. Az egyik legnépszerűbb közösségi oldal sokszor inkább rombolja a kapcsolatokat ahelyett, hogy építené. Arról nem is beszélve, hogy egy-egy tárgyalás során akár perdöntő is lehet egy óvatlanul feltöltött adat vagy kép.

Tűkön ülve várja a magyar sajtó, hogy vajon mi lesz Orbán Viktor következő megjegyzése a Facebookon, vagy hogy Mesterházy Attila mikor küld újra videó üzenetet a Fidesz elnökének. A közélet iránt érdeklődő Facebook felhasználók a kampány hevében egymással versenyeznek: egy politikus vagy egy alma tud-e több rajongót összegyűjteni. (Hallottunk már egyébként rohadt körtéről is, amely szintén harcba szállna a rajongókért.) Az elmúlt hetekben jórészt a kampány miatt került előtérbe a legnépszerűbb közösségi portál, de cikkeztek arról is, hogy betörők figyelik az oldalt olyan áldozatokra lesve, akik mindig megosztják ismerőseikkel, hogy éppen hol tartózkodnak és mennyi ideig lesznek távol az otthontól.

Nemcsak a betörők, de a válófélben lévők is árgus szemekkel figyelik a Facebookot. Amerikai ügyvédek szerint az elmúlt öt évben megnövekedett az olyan válóperek száma, ahol a bizonyítékokat internetes közösségi portálokról szerezték be a felek. A jogi képviselők egyébként tanácsolják is ügyfeleiknek, szüntessék meg facebookos profiljaikat, vagy legalább vigyázzanak, mit töltenek fel az oldalra.

Nem véletlenül látják el ilyen tanácsokkal a pereskedőket. A közelmúltban például egy válófélben lévő anya buktatta le saját magát. Az asszony azért vesztette el azt a pert, amelyben a gyermeke felügyeletéért harcolt, mert a bíróságnak azt mondta: eljegyezték őt. Egy facebookos bejegyzésből azonban kiderült, éppen szakított goromba barátjával, és egy gazdag férjet keres magának.

Divattá lett a jelenség, hogy közösségi oldalakon szakítanak a párok. Egy közvélemény-kutatás szerint a kínos pillanatok helyett sokan választják az online szakítást és bármilyen meglepő, ebben az esetben még mindig emberségesebbnek számít a Twitteren (140 karakterben) közölni a partnerrel az elkerülhetetlent, mint egyedülállóra változtatni a családi állapotot a Facebook profilban. Mert hogy a közvélemény-kutatás szerint erre is volt példa. Az ex-partner a szakítás tényéről ilyenkor saját adatlapján értesül: egyedülálló lett.
Gyilkosságok és öngyilkosság feltöltött fotók miatt

Sokszor azonban nem marad ennyiben a történet és tragédiába torkollik. Nemrég szóltak arról a hírek, hogy egy féltékeny férfi 20 késszúrással végzett ex-barátnőjével csak azért, mert a nőt a Facebookra feltöltött képein egy másik férfival látta. Az eset nem egyedülálló, szintén a közelmúltban történt, hogy egy 41 éves brit férfit ítéltek 18 év börtönre. A férfi azért végzett feleségével, mert az státuszát „házasról" „egyedülállóra" változtatta a Facebookon. Hasonló eset miatt került börtönbe egy szintén brit férfi, aki ugyancsak nejét gyilkolta meg. A nő „bűne” annyi volt, hogy más férfiakkal is akart ismerkedni a népszerűbb közösségi oldalon.

Az a tragikus hír is körbejárta a világot, amikor egy 24 éves angol tanárnő öngyilkos lett Abu-Dzabiban. A fiatal nőt egyik kollégája prostitúcióval vádolta meg, ami az erősen vallásos Arab Emírségekben komoly börtönbüntetéssel is járhat. Ez a vád azután érte a tanárnőt, hogy volt barátja állítólag közzétett néhány meztelen fotót róla Facebookon…

NOL

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése